Tulpenmozaïek

Jaarlijks prijkt er eind april een tulpenmozaïek langs de dorpsvijver in ons mooie Espel. De dorpen in de Noordoostpolder leggen allen jaarlijks een tulpenmozaïek tijdens het Tulpenfestival wat medio april begint. Een commissie namens het Tulpenfestival geeft begin van het jaar aan de dorpen door wat het thema gaat worden.

Vervolgens komt onze commissie begin maart bij een om te gaan brainstormen over het ontwerp. Vaak worden er afbeeldingen van internet gebruikt om een tekening te ontwerpen. In het verleden zijn er ook dorpsgenoten geweest die een mooie creatie hebben geschetst.

Wanneer de tekening klaar is, gaan we bekijken welke tulpenkleuren we gaan gebruiken voor het mozaïek. Vervolgens wordt er een stappenplan gemaakt en een datum geprikt wanneer het mozaïek wordt gelegd.

Ga naar de Facebookpagina

Help mee

De straatcaptains in Espel worden aangeschreven om vrijwilligers te leveren voor het plukken en steken van tulpenkoppen. Trots zijn we op de bereidheid van de dorpsgenoten om jaarlijks te helpen.

Half april beginnen we met het leggen van het tulpenmozaïek, waarbij we bakken met potgrond en gaas gebruiken. De tekening wordt overgetekend op golfkarton en uitgeknipte figuren worden op de juiste plek gelegd en met wegenverf gespoten. De tulpen worden op maandagavond geplukt en op dinsdag en woensdag gestoken, onder begeleiding van de commissie. Op vrijdag worden de bakken naar de locatie bij de dorpsvijver gebracht en opgesteld.

Vanuit elk deelnemend dorp wordt er een jurylid aangeleverd, de voltallige jury zal vervolgens een rondje langs de dorpen gaan om de tulpenmozaïeken in de Noordoostpolder te gaan beoordelen. De drie beste mozaïeken krijgen een prijs namens de commissie van het tupenfestival.

Heb je vragen of lijkt het je leuk om ons te helpen met het tulpenmozaïek dan kun je terecht op het volgende mailadres: rpvanhethof@gmail.com