Natuurlijke speeltuin

Eind 2015 werd het idee geboren om een centrale speeltuin in de nieuwbouwwijk van Espel te realiseren. In de loop van de tijd werd het oorspronkelijke idee steeds verder uitgebreid en een speeltuincommissie opgestart.

Het moest een ontmoetingsplek worden voor meerdere generaties, waar zowel jong als oud zich kunnen vermaken. Kinderen die uitgedaagd worden om vrij en natuurlijk te spelen. Met verschillende natuurlijke speeltoestellen en centraal een moestuin die onderhouden wordt door buurtbewoners. Een speelmoestuin dus eigenlijk!

Ga naar onze Facebookpagina

Heel Espel speelt

Zaterdag 7 april 2018 is onder toeziend oog van veel publiek en een stralende zon de speelmoestuin in Espel officieel geopend. De opening werd gedaan door Fleur Knook en Milou Eiling, die samen de toepasselijke naam ‘Heel Espel Speelt’ hebben bedacht. Zij onthulden het bord bij de ingang met daarop de naam en logo’s van de verschillende subsidieverstrekkers en andere bedrijven, die de diverse werkzaamheden hebben uitgevoerd. De natuurlijke speeltuin Espel is een Leader-project waarbij Europese subsidies zijn verkregen.

Bij de ontwikkeling van de speelmoestuin zijn de initiatiefnemers wat betreft duurzame speeltoestellen uitgegaan van de wensen van de kinderen. Dit resulteert o.a. in een fietscrossbaan, talud glijbaan, voetbalveld, klim en klauter speeltoestellen, vogelnest schommel, steltenpad, doolhof, grote zandbak en de alom bejubelde kabelbaan van 25 meter. Alles vervaardigd van natuurlijke materialen. Insteek voor de ouderen is het dichterbij de natuur komen door middel van fruitbomen naast de verbouw van agrarische producten. Zes insectenhotels en het blote voetenpad maken de combinatie compleet.

Saamhorigheid

De speel- en ontdekplek is bedoeld voor alle leeftijden. Er is gebruik gemaakt van met name natuurlijke materialen, waaronder houtsnippers en speelelementen van 100% FSC® Robinia hout uit het Adventure Play assortiment van BOERplay. Ook is een natuurlijke watergoot met waterpomp aangelegd. De moesspeeltuin draagt zowel door de samenwerking die aan de realisatie vooraf is gegaan, als door het multifunctioneel gebruik, bij aan de leefbaarheid en saamhorigheid in Espel.

Het onderhoud van de tuin wordt gedaan door ouders en andere dorpsgenoten. Zij hebben zich verzameld in een whatsapp-groep. Met de realisatie van de moesspeeltuin laat Espel onder andere zien hoe groot de zelfredzaamheid van het dorp is.

Ons bestuur bestaat uit

Anne Dijkstra

Carin Hanse

Lilian Kruithof

Sjirk Bouma

Michiel Maas

Initiatiefnemers

Afke Huizinga

Roy Metsemakers

Martijn Dekkers

Anne Dijkstra

Michiel Maas